Ti, kdo si ji s chutí dopřávají každý den ji prostě milují! Káva v různých podobách plní miliony šálků každý den. Někdo má rád kávu silnou černou, někdo tu s mlékem, jiný třeba zelenou na hubnutí nebo tu bez kofeinu. Spolu s vodou je káva nejoblíbenější nápoj na Zemi. Je velice důležitou součástí světové ekonomiky. Patří k základním komoditám. Nejvíce jí vypěstují v Brazílii, druhý je v její produkci Vietnam.
zrnka kávy.jpg
Dva druhy
Existují dva druhy kávových bobů.
· Arabica– její chuti dává přednost více konzumentů, až 70 procent veškeré kávy je z těchto bobů
· Robusta– tento druh je pěstován spíš v Africe a Indonésii, příznivci kávy vyrobené z těchto bobů oceňují její vyšší obsah kofeinu (oproti Arabice je 2 x vyšší)

Espresso
V Evropě je nejrozšířenějším kávovým nápojem espresso. Připravuje se ze sedmi gramů mleté kávy, přes kterou je v kávovaru protlačena pod tlakem devět barů skoro vroucí voda (90 °C). Celý proces trvá krátce – asi dvacet, třicet vteřin. Výsledkem je silná aromatická káva o objemu zhruba třicet mililitrů. Ta se může doplnit mlékem nebo pěnou. A máme tu další oblíbené nápoje – cappucino či caffe late. K přípravě espressa se používají automatické, pákové nebo kapslové kávovary. Tyto kategorie se liší podle toho, jak náročné jsou na přípravu a údržbu. Nejjednodušší jsou samozřejmě ty automatické. O všechno se postará sám, stačí pouze stisknout tlačítko. Kávu umele, upěchuje a spaří. Je používán tam, kde není moc času, ale hodně lidí vypije hodně kávy. Tam, kde jsou velké provozy, velké kanceláře, velké rodiny.
ozdobené latte.jpg
Překapávaná (filtrovaná) káva
K její přípravě není na rozdíl od espressa potřeba tlak. Horká voda se prostě jen nechá projít přes vrstvu mleté kávy. Tato káva je řidší než espresso. Zato ale obsahuje větší množství kofeinu. Ti, kdo milují „turka“, ji mohou využít jako zdravější alternativu. Samozřejmě se dá též doplnit mlékem či jinou přísadou.

Tak jakou si dáte?